Stomamateriaal: het terugbetalingssysteem gaat veranderen

​​In 2021 verandert de wijze waarop stomamateriaal wordt terugbetaald. Vanaf 1 januari kan je arts je een nieuw voorschrift bezorgen dat je toegang geeft tot het nieuwe systeem. Dat zal echter pas op 1 april in werking treden.


Het voordeel? Je zal niet meer beperkt zijn tot een vast aantal stuks! Het nieuwe systeem laat je toe om de producten te kiezen die het best passen bij je behoeften en voorkeuren.Vanaf 1 april 2021 verandert de wijze waarop stomamateriaal wordt terugbetaald. Dankzij het nieuwe, flexibelere systeem heb je recht op forfaitaire tussenkomst, een soort ‘virtuele portefeuille’ die je kan gebruiken om materiaal te bestellen. Het voordeel? Je zult niet meer beperkt zijn tot een vast aantal stuks! Met het budget in je ‘virtuele  portefeuille’ kan je zelf de producten kiezen die het best bij je behoeften en voorkeuren passen.  


 

Hoe krijg je toegang tot het nieuwe systeem?

Voor elk voorschrift moet je de volgende stappen volgen:  

  1. Raadpleeg je arts die je een nieuw voorschrift zal bezorgen voor stomamateriaal.  De arts zal bepalen op welk budget je recht hebt. Je kunt een nieuw voorschrift afhalen vanaf 1 januari 2021. Je moet echter wachten tot 1 april om het aan je (apotheker-)bandagist te overhandigen. Want het nieuwe systeem treedt pas in werking vanaf die datum.

  2. Contacteer je (apotheker-)bandagist. Hij zal je alle informatie bezorgen over het materiaal en het budget dat jou is toegekend en hij zal je een stomakaftje overhandigen. Dat kaftje is een communicatiemiddel tussen al je zorgverstrekkers.

  3. Bestel het materiaal bij je (apotheker-)bandagist die het je vervolgens persoonlijk zal afleveren. Je ontvangt materiaal voor een periode van 3 maanden.  
    Je moet zelf niet betalen voor de producten waar je recht op hebt, zolang ze op de lijsten van terugbetaalbare producten staan. De derdebetalersregeling blijft immers van toepassing voor stomamateriaal.  

 

Op welk budget heb je recht? 

Je ‘budgettair profiel’ zal bepaald worden door je arts, in functie van je situatie en je specifieke behoeften. Het bedrag kan dus variëren naargelang de patiënt. 
Het toegekende budget hangt ook af van de fase waarin je je bevindt :  

  • De leerfase: de eerste drie maanden vanaf de 1ste aflevering thuis (ambulant) na elke operatieve ingreep aan een stoma en/of fistel. In die periode is het budget iets hoger. Zo krijgt je tijd om te wennen aan het verzorgen van je stoma en aan het gebruik van je materiaal. .  

  • De opvolgfase: de stabiele periode vanaf de 4de maand.  

Hou er ook rekening mee dat je virtuele portefeuille 3 maanden geldig is en vervolgens aangevuld wordt aan het begin van elk kwartaal. Je hoeft uiteraard niet het hele bedrag te besteden, maar hou er rekening mee dat je het resterende bedrag niet kunt overhevelen naar de volgende periode..  

Opgelet: overgangsperiode van 1 januari tot en met 31 maart 2021

Om de artsen niet te overbelasten is er een overgangsperiode voorzien van 1 januari tot en met 31 maart 2021. Tijdens die periode kan je al een nieuw voorschrift afhalen bij je arts, maar je kan nog geen nieuw materiaal aanvragen in het kader van het nieuwe systeem. Wacht niet tot de laatste minuut om nieuw voorschrift te halen! Hoe eerder je dat hebt, hoe gemakkelijker de overgang vanaf 1 april zal zijn. . 
 
Meer info: het RIZIV heeft een timeline opgesteld die het typeparcours van een patiënt onder het nieuwe systeem toont. 


 ​


 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie