Geneesmiddelen & alcohol: Vermijd gevaarlijke cocktails...

Tournee Minerale loopt ten einde. Die uitdaging was misschien een gelegenheid om na te denken over je alcoholgebruik. En je eraan te herinneren dat drinken een impact heeft op je gezondheid, zeker als je geneesmiddelen gebruikt!Als je je lever overbelast door alcohol te drinken wanneer je een behandeling met medicatie volgt, kunnen de schadelijke stoffen niet meer correct verwerkt worden​.


Tournee Minerale loopt ten einde. Die uitdaging was misschien een gelegenheid om na te denken over je alcoholgebruik. En je eraan te herinneren dat drinken een impact heeft op je gezondheid, zeker als je geneesmiddelen gebruikt!

Alcohol heeft een impact op de werking van heel wat veelgebruikte geneesmiddelen. Dat komt omdat jouw lichaam – en voornamelijk je lever –  zowel de alcohol als de medicatie moet afbreken. Dat kan op drie manieren impact hebben.

  • Het verdovende effect van alcohol wordt versterkt, omdat je lichaam de alcohol minder goed kan afbreken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het gebruik van verapamil, medicatie die wordt gebruikt bij hartaandoeningen en -kramp, en bij hoge bloeddruk.

  • De medicatie is minder werkzaam, omdat de alcohol ervoor zorgt dat de geneesmiddelen minder goed worden opgenomen door het lichaam of juist sneller worden afgebroken. Dat kan tevens optreden bij het gebruik van geneesmiddelen bij hoge bloeddruk.

  • De werking van de medicatie neemt toe, omdat de alcohol de afbraak ervan net vertraagt. Het risico op ongewenste bijwerkingen is dan groter. Dat is onder andere zo bij een aantal pijnstillers (o.a. aspirine, ibuprofen, diclofenac, meloxicam...) en geneesmiddelen bij kriebelhoest, allergie, slaap- en kalmeermiddelen, medicatie bij schimmelinfecties, diabetes, antidepressiva, geneesmiddelen tegen epilepsie, bij te hoge cholesterol, bloedverdunners.

Opgelet!

Drink zeker geen alcohol als je een geneesmiddel tegen schimmelinfectie moet innemen, of een behandeling volgt met metformine (bij diabetes), methotrexaat en acitretine (twee geneesmiddelen die o.a. bij ernstige huidaandoeningen worden voorgeschreven). Als je twijfelt of je iets mag drinken bij jouw medicatie, vraag dan zeker raad aan je apotheker!

Je lever, centraal station in je lichaam

Je lever is één van de belangrijkste organen in je lichaam met veel verschillende functies. Ze speelt onder andere een rol bij het vormen van bloed, de stofwisseling, het produceren van belangrijke eiwitten, het produceren en opslaan van energie en brandstoffen, de verwerking en afvoer van afvalstoffen. Dat laatste verklaart waarom het drinken van alcohol wanneer je geneesmiddelen gebruikt, zware gevolgen kan hebben.

De lever verwerkt eigenlijk schadelijke stoffen die in je lichaam terechtkomen, maakt ze onschadelijk en voert ze af via de ontlasting of urine. Dat doet ze ook met de schadelijke stoffen die je binnenkrijgt door alcohol te drinken of geneesmiddelen te gebruiken. Als je je lever overbelast door alcohol te drinken wanneer je een behandeling met medicatie volgt, kunnen de schadelijke stoffen niet meer correct verwerkt worden en kan je dus een versterking van de werking van de alcohol of van het geneesmiddel krijgen, of net een verminderde werkzaamheid van je medicatie. Bij langdurige of regelmatige overbelasting van je lever, vergroot het risico op (onherroepelijke) schade. Wie op zeker wil spelen, drinkt dus beter niet.

'Wist je dat je lever gemiddeld 1,5 uur nodig heeft om 1 glas alcoholhoudende drank af te breken?'

Een voorbeeld...

Georges (56) is een liefhebber van whisky en schenkt zichzelf iedere avond na het werk een glas in. In het weekend durven dat er al eens twee of drie worden. Enkele weken terug liep het echter mis. Toen hij opstond om naar bed te gaan, werd hij plots draaierig en werd het zwart voor z'n ogen. Georges voelde zich ook misselijk en haastte zich naar de badkamer boven, toen hij ineens halverwege van de trap tuimelde.

In het ziekenhuis waar hij vervolgens opgenomen werd met een gebroken heup, ontdekte Georges waarom hij was gevallen: sinds kort was hij op voorschrift van de cardioloog een nieuwe behandeling gestart om hartkrampen te voorkomen nadat hij opeenvolgend enkele zware acute aanvallen had beleefd. De alcohol had de bijwerkingen van het geneesmiddel erg versterkt en geleid tot een serieuze bloeddrukdaling... Als je twijfelt of je iets mag drinken bij jouw medicatie, vraag dan zeker raad  aan je apotheker!

Tip

Je kater na een avondje stappen verlichten met een stevige dosis paracetamol? Geen goed idee! Als je lever al alcohol moet afbreken, wordt het moeilijker om ook paracetamol (tijdig) af te breken. Zo vergroot de kans op vergiftiging... Drink vooral veel water om het vocht in je lichaam terug op peil te brengen.Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie