Wat kan je doen tegen droge ogen in de winter?

​​Zit je veel in je ogen te wrijven als je lang achter je computer zit? Heb je soms een schurend gevoel in je ogen, alsof er een zandkorreltje in zit? Heb je vaak vermoeide, rode of tranende ogen? Dan heb je droge ogen.​Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft er last van, vooral ouderen en vrouwen.


​Zit je veel in je ogen te wrijven als je lang achter je computer zit? Heb je soms een schurend gevoel in je ogen, alsof er een zandkorreltje in zit? Heb je vaak vermoeide, rode of tranende ogen? Dan heb je droge ogen. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft er last van, vooral ouderen en vrouwen. Sommigen hebben er constant last van, anderen alleen in bepaalde periodes. Vooral in de winter. Als het buiten lang erg koud is, dan wordt de lucht in huis droog omdat de verwarming aanstaat, en nemen de klachten toe. 


Hoe komt het?

Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in je ogen of werkt het traanvocht minder goed. Vaak heeft dat verschillende oorzaken. Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht je aanmaakt. Ook hormonale veranderingen spelen een rol. Bij vrouwen in de menopauze komen droge ogen 2 tot 3 keer meer voor bij dan bij mannen. Je krijgt last van droge ogen als je lang achter je computer of voor de tv zit, omdat je dan minder vaak met je ogen knippert. Je ogen drogen sneller uit door de wind en door de droge lucht in huis. Of door zachte contactlenzen. Ook sommige ziektes (o.a. reuma) en geneesmiddelen kunnen de  oorzaak zijn. 


Wat kan je zelf doen?

Om droge lucht in huis te voorkomen, kan je een bakje met water aan de verwarming hangen. Of de dampkap niet aanzetten bij het koken. Knipper geregeld met je ogen om ze vochtig te houden, zeker als je veel leest of lang achter een beeldscherm zit. Neem af en toe een pauze om je ogen rust te gunnen. Draag je contactlenzen? Zet wat vaker een bril op. Draag een fietsbril die aan de zijkanten is afgesloten als je bij wind gaat fietsen. En probeer niet teveel in je ogen te wrijven, want dat verergert je klachten nog.


Wat kan je apotheker doen?

Als die tips niet helpen, kan je bij je apotheker terecht voor kunsttranen. Dat zijn druppels of ooggel die het natuurlijke traanvocht aanvullen. Er bestaan veel soorten kunsttranen. Bespreek met je apotheker welke soort voor jou het beste is. Je apotheker legt je ook graag het correcte gebruik uit. Dat is heel belangrijk, want verkeerd gebruik kan het probleem nog verergeren. Kunsttranen genezen droge ogen niet, maar ze kunnen je klachten wel verzachten. Heb je thuis nog een flesje staan? Kijk dan eerst naar de houdbaarheidsdatum op het etiket. Meestal kunnen kunsttranen 3 tot 6 maanden worden bewaard. 


Wanneer moet je naar de dokter?

Als je klachten na drie dagen ‘druppelen’ nog niet verbeterd of zelfs verergerd zijn. 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie