Geneesmiddel onbeschikbaar: je apotheker plooit zich dubbel voor een oplossing

​​​​​​​​​​Steeds meer geneesmiddelen zijn onbeschikbaar, soms slechts enkele dagen, maar in sommige gevallen gaat het over weken en maanden. Hoe lost jouw apotheker dat op?​


​Bij een onbeschikbaarheid doet jouw apotheker er alles aan om een concrete oplossing te voorzien.​


​Steeds meer geneesmiddelen zijn onbeschikbaar, soms slechts enkele dagen, maar in sommige gevallen gaat het over weken en maanden. Sommige medicatie wordt zelfs volledig uit de markt gehaald. 

Een geneesmiddel kan omwille van heel diverse redenen onbeschikbaar zijn: een probleem met de productie, logistiek of kwaliteit, een grondstof die niet beschikbaar is, stopzetting van de commercialisatie van een geneesmiddel, een beperkte voorraad...

Helaas houdt dat ook gezondheidsrisico's in: een behandeling wordt onderbroken, of vervangen door een alternatief dat soms minder effectief is dan de voorgeschreven medicatie, of ongewenste bijwerkingen heeft. Dat kan nefaste gevolgen hebben op de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten, creëert onnodig veel stress en neemt kostbare tijd in beslag die jouw apotheker aan farmaceutische zorg, advies en begeleiding voor iedereen die dat nodig heeft, wil besteden.

Hoe lost jouw apotheker dat op?

​Bij een onbeschikbaarheid doet jouw apotheker er alles aan om een concrete oplossing te voorzien: hij probeert het geneesmiddel toch nog te verkrijgen via collega-apothekers, leveranciers, de geneesmiddelenfabrikant… Als dat niets oplevert, onderzoekt hij alternatieven, zoals een magistrale bereiding of invoer uit het buitenland bijvoorbeeld, altijd rekening houdend met jouw gezondheidstoestand en in overleg met je arts.

Is jouw geneesmiddel beschikbaar?

Met de applicatie Farmastatus van het Federaal agentschap voor geneesmiddelen (FAGG) kan je nagaan of jouw medicatie beschikbaar is. Die toepassing toont je actuele, volledige informatie voor alle vergunde geneesmiddelen in België. Fabrikanten zijn verplicht om hun onbeschikbare geneesmiddelen door te geven via de applicatie, en daarbij ook de reden en de voorziene einddatum te vermelden. Je kan ook vragen om op de hoogte te blijven van de onbeschikbaarheid.


 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie