Wat raad je me aan om te stoppen met roken?

​​​“Ik heb steeds meer last van rokershoest en ik ben de laatste tijd heel snel buiten adem. Omdat ik mij zorgen maak, ben ik van plan om te stoppen met roken. Maar ‘puur op karakter’ lukt mij dat niet. Wat raad je me aan om te stoppen met roken?” (Norbert uit Zonhoven, Limburg)


​Hoe beter je je laat begeleiden, hoe groter je slaagkans.​


“Ik heb steeds meer last van rokershoest en ik ben de laatste tijd heel snel buiten adem. Omdat ik mij daar zorgen over maak, ben ik van plan om te stoppen met roken. Maar ‘puur op karakter’ lukt mij dat niet. Wat raad je me aan om te stoppen met roken?” (Norbert uit Zonhoven, Limburg)

Je hebt een prima beslissing genomen, Norbert. Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Als je één jaar gestopt bent met roken, is je risico op een hartziekte al met de helft gedaald.

Stoppen met roken heeft veel gezondheidsvoordelen. En je gaat je er ook veel fitter door voelen. Maar het is inderdaad niet gemakkelijk. Goed dat je advies vraagt

Farmaceutische hulpmiddelen

Je bent lang niet de enige roker die het niet ziet zitten om ‘puur op karakter’ te stoppen. Zodra je stopt met roken, begint je lichaam naar nicotine te snakken. Om de drang naar een sigaret te onderdrukken, kan je kiezen uit twee mogelijkheden: ofwel neem je een geneesmiddel dat je behoefte aan nicotine vermindert, ofwel kies je voor een nicotinevervanger. Dat geneesmiddel heet Champix. Het is speciaal bedoeld om je te helpen stoppen met roken. Champix is enkel verkrijgbaar op voorschrift. Je huisarts zal je eerst een startersverpakking voorschrijven. Als je het geneesmiddel goed verdraagt, krijg je een vervolgkuur voorgeschreven. Je ziekenfonds betaalt voor 3 rookstoppogingen in een periode van 5 jaar zowel het starterspakket als de vervolgkuur terug.

Je kan je ontwenningsverschijnselen ook verlichten met nicotinevervangers: pleisters, zuigtabletten, kauwgom, tabletten voor onder de tong, een mondspray, …  Je kan ook meerdere nicotinevervangers combineren, bijvoorbeeld pleisters als standaardbehandeling en kauwgom voor noodgevallen. Het is belangrijk dat je die producten correct gebruikt, en in de juiste dosis. Je apotheker zal samen met jou bekijken hoeveel je precies nodig hebt en een startdosis bepalen, die je vervolgens geleidelijk kunt afbouwen. Uiteraard krijg je de nodige uitleg over hoe je die producten moet gebruiken.
Tabakstop

Hoe beter je je laat begeleiden, hoe groter je slaagkans. Misschien is een cursus rookstopbegeleiding bij een erkende tabakoloog wel iets voor jou. Als je in het Vlaams Gewest woont, hoef je maar een klein deel van de kosten te betalen. De Vlaamse Overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog.

Heb je geen zin of tijd om naar een tabakoloog te gaan? Dan kan je bellen naar Tabakstop: 0800 111 00 (op werkdagen van 15.00 tot 19.00 uur), waar een professioneel team van tabakologen klaar staat om je te adviseren en te steunen en al je vragen te beantwoorden. Je kan er ook kiezen voor een persoonlijke rookstopbegeleiding per telefoon. Die wordt je gratis aangeboden! Via de website van Tabakstop kan je de Tabakstop-app op je smartphone installeren. Die houdt je statistieken bij (het aantal niet-gerookte sigaretten, geldbesparing, gewonnen levensjaren) en stimuleert ‘toekomstige ex-rokers’ om elkaar te helpen via een anonieme chat. Op diezelfde website vind je nog heel wat andere interessante info: van rookstopbrochures over een besparingscalculator tot tips om vol te houden. Veel succes!
 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie