Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier: een extra veiligheid

​Dankzij het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) kan elke apotheker in België een veilige aflevering van jouw geneesmiddelen garanderen.


Medicatiegegevens mogen uitsluitend geraadpleegd worden in de apotheek waar je een geneesmiddel haalt.​​


​Zoals de meeste patiënten heb je ongetwijfeld een ‘vaste’ apotheker die goed vertrouwd is met jou en je medicatie. Maar soms moet je wel eens in een andere dan je vaste apotheek een geneesmiddel halen; bij een apotheker van wacht, dicht bij het kantoor, waar je op uitstap bent of omdat het nu eenmaal zo uitkomt… In tegenstelling tot je vertrouwde apotheker weet zijn collega niet welke geneesmiddelen je gebruikt. Dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden.

Door het uitwisselen van je medicatiegegevens vermijd je mogelijke problemen (dubbelmedicatie, interacties, contra-indicaties…) die zich kunnen voordoen wanneer je een apotheker consulteert die jou en je geneesmiddelengebruik niet kent. Dankzij het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) hoef jij niet aan alles te denken en kan elke apotheker in België een veilige aflevering van jouw geneesmiddelen garanderen door je een persoonlijk advies te geven.

Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Het GFD is een gratis dienst die de apothekers in België aanbieden aan patiënten. Mits jouw toestemming kan iedere apotheker die je consulteert, je medicatiehistoriek raadplegen en dus het overzicht bekijken van de geneesmiddelen die jou in het afgelopen jaar werden afgeleverd.

Je farmaceutisch dossier blijft weliswaar in je vertrouwde apotheek, alleen de relevante informatie over je geneesmiddelen (de naam, dosering, innamemodaliteiten en afleveringsdatum) kan geraadpleegd worden door de apotheker bij wie je je aanmeldt. Die raadpleging is mogelijk via de centrale databank van het GFD waarin alle op jouw naam afgeleverde geneesmiddelen geregistreerd worden. Zowel je vertrouwde apotheker als om het even welke andere apotheker in het land die je consulteert, kunnen deze databank raadplegen als je jouw toestemming hebt gegeven om jouw gegevens te delen (cf. de zogenaamde geïnformeerde toestemming, klik hier voor meer info).

Strikt vertrouwelijk

Je medicatiegegevens kunnen enkel worden uitgewisseld met andere apotheken en mogen uitsluitend geraadpleegd worden in de apotheek waar je een geneesmiddel haalt. De apotheker krijgt alleen inzage in je geneesmiddelen (naam, dosering, innamemodaliteiten en afleverdatum) van de afgelopen twaalf maanden. Er is geen enkele uitwisseling van andere informatie, zoals bv. de naam van de arts die een geneesmiddel heeft voorgeschreven of de apotheker die het heeft afgeleverd.

De uitwisseling van de informatie is streng beveiligd. De vertrouwelijkheid van je gegevens is gegarandeerd. De apotheker en zijn medewerkers zijn gebonden aan hun beroepsgeheim.


 


 

Voor iedereen, het hele jaar rond!

“Ik ben niet ziek en ga nauwelijks drie keer per jaar naar de apotheek...dat gedeeld dossier heb ik toch niet nodig,” zeg je? Ook als je geen chronische aandoening hebt, kan het GFD een belangrijke verhoging van uw veiligheid betekenen. Immers, we beschouwen niet alles als een ‘echt geneesmiddel’: denk maar aan de anticonceptiepil of een aspirientje. Nochtans zijn ze wel degelijk een geneesmiddel en ze kunnen in interactie treden met een geneesmiddel of gezondheidsproduct dat je in een uitzonderlijke situatie misschien nodig zou hebben.

Met het GFD kunnen gezondheidsrisico’s te allen tijde vermeden worden omdat de apotheker op locatie je snel een veilige behandeling kan adviseren. Enkele concrete situaties in onze informatiebrochure illustreren dat belangrijke voordeel. Of je nu op vakantie bent of je belandt in het holst van de nacht bij de apotheker van wacht: de apotheker zal in een oogopslag een overzicht hebben van alle geneesmiddelen die je recent ingenomen hebt.


 

Onze Missie

Apotheek.be ondersteunt en benadrukt de rol van de apotheker als volwaardige partner in de gezondheidszorg.

Contacteer ons

Gelieve er rekening mee te houden dat apotheek.be geen online apotheek is

Wettelijke Vermeldingen

Privacy policy
Deontologie