Maagklachten

Pharmacie.be vous propose des informations générales et succinctes sur les maladies les plus courantes. Ces informations ne constituent nullement un avis médical et ne remplace en rien la consultation d'un professionnel de la santé. Pour des conseils adaptés à votre situation personnelle et à votre état de santé, veuillez prendre contact avec votre médecin et/ou votre pharmacien.

Klachten

Wanneer over maagklachten gesproken wordt, dan is dit het geheel van brandend maagzuur, zure oprispingen en andere klachten zoals maagpijn en spijsverteringsproblemen.

Oorzaken

Maagklachten komen vaak voor. De meest voorkomende oorzaken zijn roken, voeding en stress.

Maagklachten kunnen ook ontstaan door gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals ontstekingsremmers en bloedverdunners. Bespreek zeker welke geneesmiddelen je gebruikt met je arts en apotheker.

Maagklachten kunnen ook ontstaan door bacteriën. Een typische bacterie die voor maagzweren en problemen kan zorgen, is Helicobacter pylori.

Wanneer zeker naar de dokter?

Als je één of meerdere van de volgende symptomen hebt:

  • Aanhoudend overgeven
  • Bloed overgeven
  • Zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur
  • Moeilijk kunnen eten, problemen bij het slikken
  • Pijn bij het eten
  • Ongewild gewichtsverlies
  • Bloedarmoede (bloedarmoede kan je arts vaststellen en uit zich vaak in vermoeidheid en soms ook hoofdpijn, een versnelde hartslag en een algemeen gevoel van zwakte.)
  • Plotse, ernstige pijn
  • Koorts

Behandeling

Om maagklachten te verminderen, is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te nemen. Probeer gezond en gevarieerd te eten en je maaltijden goed te verdelen over de dag. Eet bijvoorbeeld drie kleine, licht verteerbare maaltijden en enkele tussendoortjes. Beperk voedingsmiddelen of dranken die vaak maagklachten kunnen geven (zoals sterk gekruide gerechten, koffie en chocolade). Niet roken. Indien je te zwaar bent, dan kan vermageren helpen om je klachten te verminderen. Door problemen zoals stress aan te pakken, kunnen je maagklachten ook verdwijnen.

Als de klachten aanhouden, kunnen geneesmiddelen helpen. Enerzijds zijn er de geneesmiddelen die de aanmaak van maagzuur remmen en anderzijds zijn er ook de geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren en de maaginhoud dus minder zuur maken.

Geneesmiddelen die de aanmaak van het maagzuur remmen

Geneesmiddelen die het maagzuur neutraliseren

Wanneer er sprake is van een infectie met Helicobacter pylori, zal de arts een behandeling opstarten met antibiotica in combinatie met geneesmiddelen die de maagzuurproductie remmen.

Kinderen

Geef geen medicatie aan je kindje zonder advies van je arts en apotheker. Reflux komt vaak voor bij zuigelingen. Contacteer zeker je arts als je kindje niet goed groeit, drinkt of wanneer je ongerust bent.

Zwangerschap en borstvoeding

De meeste maagklachten tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen worden door aanpassingen aan de levensstijl zoals het vermijden van vetrijke maaltijden, zure of gekruide voedingsmiddelen, koffie en van een liggende houding direct na een maaltijd of van voorover te buigen. Indien deze maatregelen onvoldoende zijn, kunnen geneesmiddelen gebruikt worden. Bespreek dit steeds met je arts en apotheker.

Tijdens de borstvoeding moet rekening gehouden worden met het feit dat sommige geneesmiddelen via de moedermelk ongewenst effecten kunnen veroorzaken bij het kind. Bespreek dit steeds met je arts en apotheker.

Questions fréquentes (FAQ)

Om maagklachten te verminderen, is het belangrijk een gezonde levensstijl aan te nemen. Probeer gezond en gevarieerd te eten en je maaltijden goed te verdelen over de dag. Eet bijvoorbeeld drie kleine, licht verteerbare maaltijden en enkele tussendoortjes. Beperk voedingsmiddelen of dranken die vaak maagklachten kunnen geven (zoals sterk gekruide gerechten, koffie en chocolade). Niet roken. Indien je te zwaar bent, dan kan vermageren helpen om je klachten te verminderen. Door problemen zoals stress aan te pakken, kunnen je maagklachten ook verdwijnen. Als de klachten aanhouden, kunnen geneesmiddelen helpen.

© APB 2023 Editeur Responsable: Nicolas Echement

Trouver une pharmacie

Une question sur votre santé ou vos médicaments ? Demandez conseil à un pharmacien près de chez vous.

Pharmacies que vous avez précédemment consultées

Itinéraire {{item.addressDesc}}

Heures d'ouverture

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent. Actuellement de garde. La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent.
lundi Veuillez contacter la pharmacie pour connaître ses heures d'ouverture
mardi
mercredi
jeudi
vendredi
samedi
dimanche

Services disponibles dans la pharmacie

{{service.desc}}

Pour des conseils personalisés, privilégiez toujours le contact en pharmacie. Si vous le souhaitez, certaines pharmacies vous permettent également de :

Prendre rendez-vous

Réservez directement un médicament ou un produit de santé

Accéder à leur site web

Dans certaines régions du pays, il faut appeler un numéro de téléphone spécifique pour savoir quelle pharmacie dispose d'un veilleur de nuit (tarif zonal)