Acne

Pharmacie.be vous propose des informations générales et succinctes sur les maladies les plus courantes. Ces informations ne constituent nullement un avis médical et ne remplace en rien la consultation d'un professionnel de la santé. Pour des conseils adaptés à votre situation personnelle et à votre état de santé, veuillez prendre contact avec votre médecin et/ou votre pharmacien.

Klachten

Bij acne heb je last van puistjes in het gezicht, op de borst, op de schouders en/of de rug. Mee-eters worden ook comedonen genoemd en hebben vaak een wit bultje door de ophoping van de talg in de talgklier. Door contact met de lucht kan de talg ook zwart worden en krijg je een zwarte mee-eter. Wanneer een talgkliertje ontsteekt, krijg je een rood puistje met vaak ook gele pus.

Oorzaken

In de puberteit ondergaat het lichaam veel hormonale veranderingen en krijgen veel jongvolwassenen last van acne. Sommige mensen hebben een gevoeligere huid en hebben genetisch meer kans om acne te ontwikkelen. Anderzijds kunnen sommige geneesmiddelen ook aanleiding geven tot acne.

Wanneer zeker naar de dokter?

Als je je onzeker voelt over je acne, je erge acne hebt of veel last.

Behandeling

Het is belangrijk om acne goed te behandelen om littekens te voorkomen.

Als je last hebt van puistjes is het belangrijk je huid goed te reinigen. Pruts niet aan je puistjes want hierdoor kan je littekens krijgen of kan je de acne nog erger maken.

Meestal is acne niet zo ernstig en gaat deze ook vanzelf over. Als je toch last hebt van je acne kan je proberen de acne te behandelen met een lokaal preparaat dat je aanbrengt ter hoogte van de huid. Hierbij is het altijd belangrijk om je behandeling voldoende lang voort te zetten.

 

 

  • In sommige gevallen kan je arts ook een bijkomende behandeling met een lokaal antibioticum voorschrijven. Deze breng je lokaal aan op de acnehuid. Vaak is dit een gel of crème en soms moet  de apotheker deze ook bereiden.

 

 

  • De arts kan ook een specifieke combinatie voorschrijven die de apotheker op maat klaarmaakt.

 

  • In ernstigere gevallen kunnen ook tabletten voor orale inname voorgeschreven worden.

Kinderen

Baby’s kunnen ook acne krijgen, dit noemen we baby acne. Deze vorm van acne ontstaat door de hormonen die je doorgaf aan je kindje tijdens de laatste weken voor de geboorte. Baby acne vereist geen behandeling en gaat vanzelf over na enkele weken.

Jonge kinderen hebben normaal gezien nog geen last van acné. Als je kindje puistjes heeft laat je huisarts dan nakijken of je kindje geen kinderziekte heeft.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent of wil worden en je hebt last van acne is het heel belangrijk om advies in te winnen bij je apotheker en arts voor je een bepaald product gebruikt. Bepaalde antibiotica en isotretinoïne zijn steeds op voorschrift en mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap omdat ze schadelijk zijn voor je kindje en afwijkingen kunnen veroorzaken. In de vruchtbare leeftijd is het altijd belangrijk om goede anticonceptie te gebruiken wanneer je dergelijke behandeling krijgt. Bij isotretinoïne geldt dit zelfs tot een maand na het beëindigen van de behandeling. Adapaleen, tretinoïne en trifaroteen worden om dezelfde reden ook afgeraden tijdens de zwangerschap.  

Ook tijdens de borstvoeding kunnen bepaalde producten overgaan via de moedermelk en een schadelijk effect hebben op de ontwikkeling van je kindje. Bespreek met je arts en apotheker wat je wel en niet kan gebruiken.

Questions fréquentes (FAQ)

In de puberteit ondergaat het lichaam veel hormonale veranderingen en krijgen veel jongvolwassenen last van acne. Sommige mensen hebben een gevoeligere huid en hebben genetisch meer kans om acne te ontwikkelen. Anderzijds kunnen sommige geneesmiddelen ook aanleiding geven tot acne.

© APB 2024 Editeur Responsable: Nicolas Echement

Trouver une pharmacie

Une question sur votre santé ou vos médicaments ? Demandez conseil à un pharmacien près de chez vous.

Pharmacies que vous avez précédemment consultées

Itinéraire {{item.addressDesc}}

Heures d'ouverture

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent. Actuellement de garde. La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent.
lundi Veuillez contacter la pharmacie pour connaître ses heures d'ouverture
mardi
mercredi
jeudi
vendredi
samedi
dimanche

Services disponibles dans la pharmacie

{{service.desc}}

Pour des conseils personalisés, privilégiez toujours le contact en pharmacie. Si vous le souhaitez, certaines pharmacies vous permettent également de :

Prendre rendez-vous

Réservez directement un médicament ou un produit de santé

Accéder à leur site web

Dans certaines régions du pays, il faut appeler un numéro de téléphone spécifique pour savoir quelle pharmacie dispose d'un veilleur de nuit (tarif zonal)