15 avril 2025

Vergeet geen EHBO-basismateriaal in je noodpakket

Vergeet geen EHBO-basismateriaal in je noodpakket

Storm, overstroming, langdurige stroomuitval, nucleair incident... in het geval van een noodsituatie is het essentieel dat je gemakkelijk over een aantal onmisbare spullen kunt beschikken. Met een noodpakket kun je ook snel je huis evacueren als dat nodig is. Zo'n pakket bevat uiteraard ook een verbandkist voor eerste hulp.

Welke essentiële geneesmiddelen en medische hulpmiddelen moet deze kit bevatten? Check hier de lijst met EHBO-basismateriaal dat thuishoort in je noodpakket.

De verbandkist in je noodpakket moet alles bevatten wat je nodig hebt om een wond te desinfecteren, een pijnlijke plek te comprimeren, temperatuur op te nemen, pijn te verlichten, enz. Heb je zo'n verbandkist nog niet in huis? Geen paniek. Je apotheker kan je zeker helpen bij het samenstellen ervan. Heb je al zo'n EHBO-kist? Neem de tijd om te controleren of hij nog compleet is. Onze checklist hieronder kan je daarbij helpen.

EHBO-basismateriaal checklist!

Het EHBO-basismateriaal omvat 4 onderdelen: pleisters en algemene hulpmiddelen, ontsmettingsmiddelen, noodmedicatie en jodiumtabletten.

Pleisters en algemene hulpmiddelen:

  • Een rolletje leefpleisters, bij voorkeur hypo-allergeen om huidreacties te voorkomen. Dit zijn de pleisters waarmee je een kompres, zwachtel of drukverband kan vastmaken.
  • Wondpleisters (individueel verpakt of op een rol die je kan afknippen) voor de verzorging van kleine wonden
  • Bloedstelpende watten om bijvoorbeeld een bloedneus te stelpen.
  • Steri-strips: voor het dichtplakken van kleine snijwonden
  • Steriele kompressen om wonden te reinigen, desinfecteren en af te dekken.
  • Zwachtels en enkele steriele drukverbanden om wonden te beschermen in afwachting van professionele zorg.
  • Verbandschaar, pincet, veiligheidsspelden, wegwerp handschoenen en mondmaskers

Ontsmettingsmiddelen

  • De meest effectieve ontsmettingsmiddelen zijn zowel actief tegen schimmels als tegen bacteriën en virussen. Maar deze krachtige middelen (met als actieve stof povidonjood) niet geschikt zijn voor iedereen. Jonge kinderen, zwangere vrouwen en schildklierpatiënten gebruiken dat beter niet.
  • Kies wateroplosbare middelen die geen kleur afgeven en geen alcohol bevatten zoals chloorhexidine of benzalkoniumchloride. Kinderen houden van kleurtjes maar middelen die de wonde en de huid eromheen sterk kleuren, maken het nadien voor hulpverleners moeilijker om de wonde te kunnen beoordelen.
  • Als je kinderen hebt is het ook aangewezen om je te voorzien van een fysiologische zoutoplossing.
  • Controleer ook de houdbaarheidsdatum van deze producten, die is vaak beperkter dan de houdbaarheidsdatum van medicatie. Als je maar een klein volume nodig hebt (bv. 2 personen) zijn verpakkingen voor eenmalig gebruik zeker handig (unidosis). 

Je apotheker adviseert je graag over de ontsmettingsmiddelen die meest aangewezen zijn voor jou en je gezinsleden.

Noodmedicatie 

  • Paracetamol is de eerste keuze pijnstiller en koortsremmer. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzingen.
  • Kies samen met je apotheker geschikte medicatie tegen diarree, misselijkheid en braken evenals een middel tegen uitdroging (ORS).
  • In geval van een nucleair incident zijn jodiumtabletten (die je op vertoon van je identiteitskaart gratis kunt verkrijgen bij de apotheek) zeer nuttig voor kinderen en zwangere vrouwen, op voorwaarde dat je de aanbevelingen van de autoriteiten goed opvolgt.
  • Als je (een) chronische aandoening(en) hebt, hoort bij het EHBO-basismateriaal ook een kleine voorraad (voldoende voor 72 uren) van de voor jou levensnoodzakelijke medicatie op voorschrift. Grote voorraden hamsteren heeft geen zin.
  • Het is wel een goed idee om het medicatieschema van je huisapotheker mee in je noodpakket te bewaren.

Dat is niet alles

  • Een thermometer kan zeer nuttig zijn, vooral als je jonge kinderen hebt.
  • Een overzicht van de inhoud van je EHBO-basismateriaal bijhouden is altijd handig wanneer je er snel een inventaris van wilt maken.
  • Als je een huisapotheker hebt, is het een goed idee om een copie van je medicatieschema te vragen om in je noodpakket te bewaren.
  • De verpakking van je verbanddoos verdient ook alle aandacht. Laten we duidelijk zijn: een schoenendoos is niet geschikt. Kies liever voor een waterdichte koffer die gemakkelijk te vervoeren is en die over een verschillende compartimenten beschikt zodat je gemakkelijk alles kunt opbergen en terugvinden.

Doe een jaarlijkse check up

Vergeet niet om regelmatig de vervaldatum van de producten van je EHBO-basismateriaal te controleren. Want al dit materiaal heeft een beperkte houdbaarheid. Die van ontsmettingsmiddelen is vaak zelfs korter dan die van geneesmiddelen. Kies indien nodig voor kleinere verpakkingen en/of producten voor eenmalig gebruik. Dit geldt trouwens ook voor pleisters en kompressen. De steriliteit van steriele kompressen is bijvoorbeeld niet meer gegarandeerd na hun vervaldatum. En pleisters zullen je niet van dienst zijn als ze niet meer plakken.

Wat doe je met vervallen producten? Vervallen geneesmiddelen moet je terugbrengen naar de apotheek. Je leest er alles over in de sorteergids.

Waar je noodpakket opbergen?

De houdbaarheidsdatum van de producten in je noodpakket wordt beïnvloed door hoe en waar je ze opbergt. Grote temperatuurschommelingen en vochtigheid moet je vermijden. Daarom zijn de keuken en de badkamer geen optimale opbergplaatsen. Sommige geneesmiddelen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen, houd hier rekening mee bij je keuze. Laatste belangrijke parameter: de locatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn en bekend bij alle gezinsleden. In een crisissituatie heb je waarschijnlijk geen minuut te verliezen!

Tot slot horen alle items van je noodpakket samen in één overzichtelijke waterafstotende tas opgedeeld in vakjes of in een plastic box zodat je alles in één oogopslag terugvindt. 

Wil je meer weten over hoe je je goed kan voorbereiden op een noodsituatie? Download de brochure Voorbereid op een noodsituatie van het Nationaal Crisiscentrum


Dernière mise à jour le  12/05/2025

© APB 2025 Editeur Responsable: Nicolas Echement

Trouver une pharmacie

Une question sur votre santé ou vos médicaments ? Demandez conseil à un pharmacien près de chez vous.

Pharmacies que vous avez précédemment consultées

Itinéraire {{item.addressDesc}}

Heures d'ouverture

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent. Actuellement de garde. La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent.
lundi Veuillez contacter la pharmacie pour connaître ses heures d'ouverture
mardi
mercredi
jeudi
vendredi
samedi
dimanche

Services disponibles dans la pharmacie

{{service.desc}}

Pour des conseils personalisés, privilégiez toujours le contact en pharmacie. Si vous le souhaitez, certaines pharmacies vous permettent également de :

Prendre rendez-vous

Réservez directement un médicament ou un produit de santé

Accéder à leur site web

Dans certaines régions du pays, il faut appeler un numéro de téléphone spécifique pour savoir quelle pharmacie dispose d'un veilleur de nuit (tarif zonal)