Hoge bloeddruk (hypertensie)

Demandez conseil à votre pharmacien

Trouver une pharmacie

Sur cette page

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Pharmacie.be vous propose des informations générales et succinctes sur les maladies les plus courantes. Ces informations ne constituent nullement un avis médical et ne remplace en rien la consultation d'un professionnel de la santé. Pour des conseils adaptés à votre situation personnelle et à votre état de santé, veuillez prendre contact avec votre médecin et/ou votre pharmacien.

Klachten

Een normale bloeddruk is rond de 120/80 mmHg of lager. Je bloeddruk stijgt sowieso een beetje als je ouder wordt. Dat is normaal. Vanaf 140/90 mmHg spreken we over hypertensie of een te hoge bloeddruk.  De bloeddruk wordt dus uitgedrukt in 2 getallen. De eerste is de druk in de vaten wanneer het hart samentrekt en de tweede is de druk in de vaten wanneer het hart ontspant. 

Meestal merk je niet direct dat je een hoge bloeddruk hebt, tenzij door een meting. Bij een heel hoge bloeddruk kan je wel duizelig zijn of last hebben van wazig zien, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

Bij een te hoge bloeddruk gaat de arts je bloeddruk meten op verschillende tijdstippen of moet je dit thuis zelf een tijdje bijhouden voordat een behandeling opgestart wordt. De arts kan ook een 24 uurs-bloeddrukmeting aanbevelen. Als je zelf je bloeddruk meet is het belangrijk dat je voor de meting eerst enkele minuten de tijd neemt om tot rust te komen. Als je bijvoorbeeld net je trap opgelopen hebt, zal je bloeddruk namelijk hoger zijn. Tijdens de meting is het ook belangrijk dat je in een comfortabele houding zit en niet praat of beweegt.

Oorzaken

  • De leeftijd speelt een rol. Bij het ouder worden zal bij de meeste mensen de bloeddruk wat stijgen doordat de meeste mensen dan wat last krijgen van aderverkalking.
  • De genen spelen ook een rol. Sommige mensen hebben meer kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Dit verklaart ook waarom een hoge bloeddruk in sommige families meer voorkomt.
  • Anderzijds kan een hoge bloeddruk ook ontstaan door een ongezonde levensstijl: overgewicht, roken, een hoge consumptie van zout, alcohol en vetrijk eten. Overmatige consumptie van zoethout kan de bloeddruk ook verhogen.
  • Tenslotte kunnen sommige geneesmiddelen, zoals sommige pijnstillers en de anticonceptiepil, ook zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Bespreek zeker je medicijngebruik met je arts en apotheker als je een te hoge bloeddruk hebt.

Wanneer zeker naar de dokter?

  • Als je bloeddruk plots heel hoog is
  • Als je zwanger bent
  • Als je al enkele keren zelf je bloeddruk gemeten hebt en deze te hoog is

Behandeling

Als je lange tijd een te hoge bloeddruk hebt, kan dit je organen aantasten en zorgen voor hart- en vaatproblemen. Om dergelijke problemen te voorkomen is het heel belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen, zeker wanneer je al een verhoogde bloeddruk hebt. Dat wil zeggen: zorgen voor weinig stress, niet roken, voldoende bewegen, zoutgebruik beperken en gezonde eetgewoonten aanhouden om overgewicht, diabetes en een te hoge cholesterol te voorkomen.

Wanneer je bloeddruk te hoog blijft kan je arts volgende geneesmiddelen voorschrijven:

  • Diuretica
    • Kaliumverliezende diuretica
    • Kaliumsparende diuretica
      • Spironolacton en eplerenon kunnen gebruikt worden als andere geneesmiddelen de bloeddruk niet voldoende laten dalen of er sprake is van hartfalen.

Wanneer je bloeddruk niet voldoende daalt zal je arts vaak een tweede geneesmiddel of een combinatiepreparaat voorschijven. Dit heeft vaak meer effect dan de hoeveelheid van je geneesmiddel te verhogen. Doe dit nooit op eigen initiatief maar overleg altijd met je arts.

Meer uitzonderlijk kunnen ook de volgende geneesmiddelen gebruikt worden om een te hoge bloeddruk te behandelen wanneer andere geneesmiddelen of combinaties onvoldoende werken.

Kinderen

Contacteer altijd je arts als je kindje een te hoge bloeddruk heeft.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent, zal je arts je bloeddruk regelmatig meten en goed opvolgen. Bij een te hoge bloeddruk zal je arts je nog nauwlettender opvolgen om orgaanschade, te veel eiwitten in de urine en uiteindelijk zwangerschapsvergiftiging, ook wel (pre)eclampsie genaamd, te voorkomen. Sommige geneesmiddelen tegen een te hoge bloeddruk mogen niet gebruikt worden als je zwanger bent. Vertel je arts daarom altijd dat je zwanger bent of wil worden.

Als je borstvoeding geeft of wil geven is het ook belangrijk dit te bespreken met je arts. Sommige geneesmiddelen kunnen veilig gebruikt worden tijdens de borstvoeding maar andere worden niet aangeraden omdat ze er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je minder melk aanmaakt.

Questions fréquentes (FAQ)

Meestal merk je niet direct dat je een hoge bloeddruk hebt, tenzij door een meting. Bij een heel hoge bloeddruk kan je wel duizelig zijn of last hebben van wazig zien, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Bij een lichte tot matige verhoging gaat een arts verschillende keren de bloeddruk op verschillende tijdstippen meten of moet je dit thuis zelf een tijdje bijhouden.

© APB 2024 Editeur Responsable: Nicolas Echement

Trouver une pharmacie

Une question sur votre santé ou vos médicaments ? Demandez conseil à un pharmacien près de chez vous.

Pharmacies que vous avez précédemment consultées

Itinéraire {{item.addressDesc}}

Heures d'ouverture

{{item.pharmacyOpenInfo.openDesc.toUpperCase()}} {{item.pharmacyOpenInfo.extraInfo}}
La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent. Actuellement de garde. La nuit, les pharmaciens de garde sont à votre service pour tout médicament urgent.
lundi Veuillez contacter la pharmacie pour connaître ses heures d'ouverture
mardi
mercredi
jeudi
vendredi
samedi
dimanche

Services disponibles dans la pharmacie

{{service.desc}}

Pour des conseils personalisés, privilégiez toujours le contact en pharmacie. Si vous le souhaitez, certaines pharmacies vous permettent également de :

Prendre rendez-vous

Réservez directement un médicament ou un produit de santé

Accéder à leur site web

Dans certaines régions du pays, il faut appeler un numéro de téléphone spécifique pour savoir quelle pharmacie dispose d'un veilleur de nuit (tarif zonal)